Een topfunctie is net als topsport een uitdagend vak

Een topfunctie is net als topsport een uitdagend vak

Maak kennis met Simone Jansen, Head of Entrepreneur & Enterprise bij ABN AMRO en ondernemer in hart en nieren. “Als leider blink ik uit in het omdenken van uitdagingen. Ik breng lef en ondernemerschap in een corporate omgeving.” In de serie ‘Vrouwen aan de top’ spreken we een vrouw die binnen ABN AMRO haar stempel drukt vanaf een toppositie.

“Als leider blink ik uit in het omdenken van uitdagingen. Ik breng lef en ondernemerschap in een corporate omgeving.” In de serie ‘Vrouwen aan de top’ spreken we een vrouw die binnen ABN AMRO haar stempel drukt vanaf een toppositie. Maak kennis met Simone Jansen, Head of Entrepreneur & Enterprise bij de bank en ondernemer in hart en nieren.

Vrouwen aan de top, een veelbesproken onderwerp. Nog altijd werken in Nederland minder vrouwen dan mannen in topfuncties. ABN AMRO vindt het belangrijk dat de diversiteit van de samenleving ook zichtbaar is binnen de bank. De bank heeft als doelstelling in 2025 een top te hebben die voor 35 procent bestaat uit vrouwen. Zo bestaat de Raad van Bestuur (RvB) momenteel uit drie vrouwelijke en vier mannelijke leden. En bestaat het management, eerste laag onder de RvB, voor 41 procent uit vrouwen. Wie zijn de vrouwen die in het topmanagement zitten?

Vrouw aan de top: Simone Jansen

“Passie voor mensen, bevlogenheid, daadkracht en nooit opgeven. Voor mij zijn dat de kernwoorden voor mijn carrière en leven”, vertelt Simone. Haar loopbaan ging op haar negentiende van start als stagiaire bij ABN AMRO Verzekeringen. “In die tijd zat ik vol onzekerheid en geldingsdrang. Onbekend met mijn talenten, sensitief en vooral nieuwsgierig. Al op jonge leeftijd leerde ik: als je aarzelt, groeit je angst. Als je waagt, groeit je moed. Dus dat is wat ik deed. In het diepe springen en net zolang oefenen tot ik tevreden was over het resultaat.”

Als Head of Entrepreneur & Enterprise werkt Simone aan het verbinden van de bank en de ondernemer. Een verbintenis op zowel op zakelijk als privé gebied. “Ondernemers verdienen een actieve benadering op essentiële momenten in hun leven. Daar gaat mijn hart sneller van kloppen”, antwoordt Simone als we vragen hoe het is om een topfunctie te bekleden. “Ons advies moet waarde toevoegen, zowel bij persoonlijk als digitaal contact met ondernemers.”

Voor Simone is het verbeteren van de klantbeleving het mooiste wat er is. “En bovenmatig goede resultaten; dat maakt mij gelukkig. Ik kan niet tegen half werk. Tegelijkertijd vind ik het belangrijk om samen met mijn collega’s te lachen, maar ook samen met hen concrete plannen te maken zodat we blijven verbeteren.”

“Ik vraag ongezouten feedback aan mijn team. En ja, dat raakt soms.”

Luisteren en loslaten

“Sommige mensen noemen mij een powervrouw. Ik ben in ieder geval een optimist met een hoge energie en niet bang om mijn mouwen op te stropen. Aan de andere kant kan ik ook ongeduldig zijn en doordrammen. Dan verlies ik mijn charme en humor”, deelt Simone. “Besluiten neem ik op basis van mijn intuïtie. Daarbij kijk ik niet alleen naar de feiten op papier, maar ook naar wat ik om mij heen hoor en zie. Mijn intuïtie is door de jaren heen sterker geworden en geeft mij richting als leider."

"Een belangrijk leerpunt voor mij is dat niet iedereen is zoals ik. Ik moet de tijd nemen om anderen te informeren zodat zij begrijpen wat er speelt of wat het gewenste plan is. Ook luisteren en soms loslaten is heel belangrijk voor een veilige omgeving waar iedereen kan uitblinken. Ik vraag ongezouten feedback aan mijn team. En ja, dat raakt soms. Ik noem dat ‘groeipijn’, daar word je beter van.”

Meer vrouwen in een topfunctie

Nog altijd is het zo dat vrouwen minder verdienen dan mannen, niet in een bestuur zitten of met de scepter zwaaien. Hoe kijk jij hier tegenaan? “Je bent wat je in je hart wilt zijn. De rest is angst. Dus luister naar jouw hart, kies een richting die voor jou belangrijk is en bijt je vast. Weet je nog niet wat jouw richting is? Experimenteer. De eerste tien jaar van mijn carrière bekleedde ik veel verschillende functies. Dan kom je er vanzelf achter wat bij jou past. Het is belangrijk dat we meer vrouwen zien in topfuncties. Dat geeft (jonge) vrouwen het geloof dat deze rollen reëel zijn. Uiteindelijk is het wel aan de dames zelf om hun tanden ergens in te zetten. Ik heb in mijn leven niets cadeau gekregen. Het is echt vijf à zes dagen per week werken en focus hebben.”

“Kansen komen niet bij toeval, kansen creëer je over het algemeen zelf.”

“Ik geloof dat we betere beslissingen nemen als het ‘ongezegde’ of ‘emotionele’ aspecten ook ter tafel komen. Stel, je twijfelt ergens over terwijl de omgeving zegt dat je vooruit moet. Sommige bedrijven falen door mismanagement of disfunctionele teams die dit gevoel negeren. Dit wil ik als leider voorkomen. Niet inslikken is mijn advies, maar benoemen en vervolgens samen oplossen.” Volgens Simone kunnen juist vrouwen hierbij helpen. “Hoe eerlijker de dialoog met meer invalshoeken, hoe beter de besluitvorming. Daar geloof ik in.”

Nu je een vrouw aan de top bent, heb je daarmee ook het hoogste punt van jouw carrièreladder bereikt? “Ik ben pas op de helft van mijn carrière. Ik wil blijven leren, groeien en streef naar nieuwe hoogtepunten. Actief vragen om verantwoordelijkheden hoort daarbij. Kansen komen niet bij toeval, kansen creëer je over het algemeen zelf”, antwoordt Simone.

Leiderschap is topsport

Hoe vind je het eigenlijk dat we je een vrouw aan de top noemen? “Dat maakt mij dankbaar richting de leiders die mij een kans hebben gegeven en de collega’s die met mij willen samenwerken. Succes bereik je nooit alleen. Ik krijg energie om met mijn teams van het onmogelijke het mogelijke maken. Tegelijkertijd kan ik met bewondering kijken naar mensen met een rijk sociaal leven of gezin als prioriteit. Een topfunctie is een vak, een uitdagend vak. Wat mij betreft vergelijkbaar met topsport door de intensiteit en soortgelijke offers. Niemand doet een topfunctie op routine.”

“Wie niet kan delen, kan ook niet vermenigvuldigen.”

Ondernemer in de kunst

Naast haar rol bij de bank runt Simone ook een succesvol bedrijf in de kunst. In 2018 kocht zij een bouwval van 520 vierkante meter om deze eigenhandig te renoveren. Dit ging haar niet in de koude kleren zitten. Toch bleef Simone geloven dat je alles kan waarmaken als je er zelf in gelooft. Drie jaar later rondde ze de verbouwing af en startte ze ART[s] Gallery vanuit haar huis zodat liefhebbers bij haar thuis kunst kunnen bewonderen. Een innovatief plan in Europa in deze omvang. Met haar team geeft ze persoonlijke begeleiding, advies en hulp bij het installeren van de kunstwerken.

“Voor mij draait het leven inmiddels om delen. Wie niet kan delen, kan ook niet vermenigvuldigen. De galerie heeft mijn leven verrijkt. Nieuwe vriendschappen en ik geniet van het creatieve deel als curator. Daarnaast sta ik nu met mijn poten in de klei als ondernemer met personeel. Dat houdt mij ook extra scherp in mijn werk bij ABN AMRO.”

Groter denken, durven en doen

Tot slot willen we je vragen jouw ogen te sluiten en je voor te stellen dat je een tijdmachine instapt. Je reist terug naar de tijd dat je een meisje van twaalf jaar oud was. Je stapt jouw oude slaapkamer binnen en ziet jezelf voor de spiegel staan. Dit meisje vraagt zich af wat ze later wilt worden. Wat wil je tegen haar zeggen? “Eerlijkheid en intuïtie zijn jouw kompas, vertrouw daarop. En durf groots te denken en te doen. Daadkracht is niets anders dan jezelf van de ene uitdaging in de andere uitdaging gooien. Dat went nooit. De eerste onzekerheid is er altijd. ‘If you want to be the best at what you do, it’s got to be something you love'. Doe iets wat je echt raakt. Altijd. Dat wil ik haar meegeven”, aldus Simone.

Lees meer uit de serie 'Vrouwen aan de top'

Kansenongelijkheid speelt wereldwijd een rol binnen de financiële dienstverlening. Dit zorgt er niet alleen voor dat met name vrouwen minder betrokken zijn bij bankieren en financiën, maar heeft ook een negatieve impact op de maatschappij en economie in het geheel. ABN AMRO zet zich in om financiële dienstverlening inclusief te maken. Volg de serie ‘Vrouwen aan de top’ en laat u inspireren door de verhalen van vrouwen die een topfunctie bekleden bij de bank.