De puzzel moet kloppen, dat zit in ons DNA

De Financiële Specialisten van Vattenfall hebben allemaal iets gemeen: een DNA dat maakt dat ze willen dat alles klópt. In hun speurwerk worden ze continu uitgedaagd, zetten ze hun tanden in de dynamische energiesector op het snijvlak van data en Finance.  Lees hieronder wat de leden van het Finance Team er zelf over vertellen.

Speurwerk vanuit een helikopterview

Als Financieel Specialist ben je verantwoordelijk voor een juiste verslaglegging, analyseer je de financiële data en onderzoek je opvallende uitkomsten. Vanuit een helikopterview duik je diep in de details en combineer je financiële analyses en proceskennis met een overkoepelende blik. Zoals het team stelt: “Wij zijn denkers maar vooral ook doeners!’ Het werk zorgt voor motivatie, focus en afwisseling: “Naast operationele Finance werkzaamheden leveren we ook een bijdrage aan strategische projecten”, vertelt een van de specialisten. Een collega valt bij: "Het leukste is dat we over de hele keten heen kijken. Van voor- tot achterkant: we weten van alles wat en kunnen de diepte in gaan. We stellen vragen en voorkomen zo problemen, die kritische blik wordt gewaardeerd. En doordat we onderdeel zijn van een team met data analisten worden we steeds vaardiger om grote hoeveelheden data te analyseren en de datakwaliteit te verbeteren. “Door implementatie van slimme software is het ons gelukt om de doorlooptijd van het maandproces aanzienlijk te verkorten zodat we meer tijd over houden om de cijfers te analyseren”.

Een betrouwbare verslaglegging

Een van de belangrijkste waarden die het team bindt is de gedeelde intrinsieke hang naar kloppend resultaat. “De overtuiging om het goed te doen zit in ons DNA: we willen dat het klopt”, is een gehoord mantra. “Dag in, dag uit analyseren we cijfers. De vraag wat er áchter die cijfers zit intrigeert, daar proberen we onze vinger achter te krijgen. We willen snappen ‘waarom’ en daarbij is diepgaande proceskennis vereist. Dit daagt uit tot creatieve oplossingen, het steeds leggen van nieuwe verbanden en bedenken welke data bijvoorbeeld nog niet benut wordt. Een specialist licht toe: “De lijnen zijn kort, je kunt echt iets met je ideeën. Met creatieve oplossingen breng je processen verder. Voldoening ontstaat doordat je constant bezig bent verbeteringen te realiseren en zo van toegevoegde waarde bent. “Onze output heeft daarbij directe invloed op het bedrijfsresultaat en daarmee dragen we integraal bij aan het realiseren van onze duurzame missie.”

Het blijft spannend

De volatiele markt, nieuwe producten en processen én onze ambitie om te verduurzamen: de energiewereld is altijd in beweging en houd je voortdurend geprikkeld en uitgedaagd. “De complexiteit van de energiesector is aantrekkelijk, het blijft spannend”, aldus een van de specialisten. In het team heerst een sterk saamhorigheidsgevoel, en is sprake van gelijkvloerse samenwerking, waarbij men elkaar ondersteunt en scherp houdt: “Onderling discussiëren we op inhoud, daarin vind je elkaar. En niet alleen onderling maar ook met onze collega’s van Business Control. Er is daarbij ook ruimte om fouten te maken of aannames te toetsen. Deze onderlinge relatie is waardevol, want we voelen ons verantwoordelijk voor een gezamenlijk doel. Je staat ergens voor en bent trots op het product dat je levert.