‘Wat werkt nou écht in digitale transformaties?’

‘Wat werkt nou écht in digitale transformaties?’

‘Wat maakt een digitale transformatie tot een succes?’ Wie het weet, mag het zeggen. Rogier van de Wetering, sinds februari 2024 hoogleraar Digital-driven Transformation aan de Open Universiteit, doet sinds kort onderzoek naar de vraag: ‘Wat werkt nou écht?’

‘Wat maakt een digitale transformatie tot een succes?’ Wie het weet, mag het zeggen. Rogier van de Wetering, sinds februari 2024 hoogleraar Digital-driven Transformation aan de Open Universiteit, doet sinds kort onderzoek naar de vraag: ‘Wat werkt nou écht?’ Tip van de sluier: een lean enterprise architectuur, dynamic capabilities, en een CIO of CDO die de organisatie responsief én anticiperend weet te maken.

geschreven door Arnoud van Gemeren

Het persbericht dat de benoeming van Van de Wetering als hoogleraar wereldkundig maakte, bevatte een prikkelende zin: ‘Alleen het implementeren en gebruiken van digitale technologieën is onvoldoende om passende dienstverlening te bieden, relevant te blijven, en concurrentievoordeel te behouden.’ Prof. Dr. Van de Wetering is ervan overtuigd dat data, big data, analytics en generatieve AI, op zichzelf niks doen. Hij zegt: “Je moet er iets instoppen, wil je er iets uithalen. Dus moet je een beetje regie voeren op datgene wat je eruit wilt halen, en het probleem dat je wilt oplossen, leidend maken. In plaats van de technologie.” Digitale innovatie is geen kwestie van een mooie technologie omarmen en daar wat mee doen, zegt hij. “Je zult een ontwerp moeten hebben, een idee hoe je die technologie wilt inzetten, en tegelijk gebruik maken van alle kennis, kunde en systemen in je organisatie.”

Lees verder >>