Helaas, de meeste dromen zijn bedrog

Helaas, de meeste dromen zijn bedrog

Vorig jaar droomde ik een column vol wensen voor het nieuwe kabinet. Nou, het duurde even maar er ligt nu een nieuw regeerakkoord. Laten we mijn dromen van destijds er even bij pakken en dan kijken of het helemaal goed gaat komen met onze woningmarkt, of dat de meeste dromen inderdaad bedrog zijn, zoals een voormalig salonfähige zanger ooit zong.

Door Michiel van der Linde, Commercieel Directeur FlexFront

Droom #1: een nieuw kabinet dat kijkt naar wat écht belangrijk is, in plaats van wat politiek scoort. Een kabinet dat begrijpt dat het niet over henzelf gaat, maar om wat ze voor het land realiseren. Geholpen door een volksvertegenwoordiging met dezelfde constructieve houding. 

Deze droom lijkt behoorlijk in duigen te vallen. Van muggen worden olifanten gemaakt, maar de meeste echt grote problemen blijven liggen.    

Droom #2: een nieuw kabinet dat stopt met goedkoop, populistisch en ongenuanceerd scoren over de rug van bijvoorbeeld particulieren die een woning voor verhuur bezitten en daarbij goede intenties hebben. 

In het regeerakkoord wordt nergens gesproken over ‘buy to let’, maar wel wil men herbestemming van gebouwen beter faciliteren. Denk aan de herbestemming van kantoor- en bedrijfspanden, optopping en/of splitsing van woningen, ‘familie-wonen’, woningdelen en gedogen dat recreatiewoningen permanent bewoond mogen worden. Benieuwd of particulieren, die hier een serieus goede rol in kunnen spelen, dan ook echt gefaciliteerd worden. 

[....]