‘Haal de luchtbel uit de woningbehoefte'

Frank Wassenberg, woningmarktexpert van Platform31, vertelt waarom er nog veel onnodige lucht in de woningvraag zit. Volgens hem kan er veel meer woonruimte bijkomen zonder dat er ook maar een woning bijgebouwd wordt.

In deze serie bespreken we maandelijks een idee dat de vastgelopen woningmarkt weer vlot kan trekken. In deze vierde aflevering vertelt Frank Wassenberg, woningmarktexpert van Platform31, waarom er nog veel onnodige lucht in de woningvraag zit. Volgens hem kan er veel meer woonruimte bijkomen zonder dat er ook maar een woning bijgebouwd wordt. “Het systeem stimuleert alléén wonen in plaats van sámen wonen. Als we die luchtbel doorprikken, zijn er minder vierkante meters per persoon nodig, en komen meer mensen aan bod op de woningmarkt.”

Welk cijfer geef je de woningmarkt en waarom?

“De woningmarkt krijgt van mij een vier. Wie al een woning heeft, zit meestal goed. Maar twintigers die alleen of samen iets willen huren of kopen ondervinden veel problemen. Voor mijn kinderen bijvoorbeeld was het een hele zoektocht om iets te vinden, met veel stress.

Wij zitten met Platform31 in Den Haag. Enkele jongere collega’s huren bijvoorbeeld vrij kleine woningen voor € 1.200. Al snel de helft van hun inkomen gaat op aan wonen en vaste lasten, ze bouwen niet eens vermogen op. Kopen is vaak geen optie. Zeker niet als je net begint met werken. Wat hen opbreekt, is dat er vrij weinig middenhuur is. Sociale huur is er wel, maar daar zijn in alle gemeenten lange wachtlijsten voor. Daardoor zijn veel woningzoekenden aangewezen op dure huurwoningen van vaak particuliere verhuurders. Het verschil tussen wie binnen is op de woningmarkt en de outsiders is nu veel te groot.”