Discriminatie & Racisme in het Klantonderzoek

Discriminatie & Racisme in het Klantonderzoek

Banken onderzoeken vaker betalingen van en aan mensen met een niet-westerse achtergrond dan aan mensen met een Nederlandse achtergrond. Dat  blijkt uit onderzoek van EY in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

In april 2023 publiceerde de Nationaal Coördinator Discriminatie en Racisme (NCDR) over negatieve ervaringen van klanten bij de uitvoering van het wettelijk verplichte klantonderzoek door banken. Naar aanleiding van de signalen namen de banken daarom vorig jaar zelf het initiatief tot een eigen onderzoek.

Nauwelijks discriminatie

Uit dit onderzoek komen nauwelijks gevallen met discriminatie naar voren, melden de banken. Dat banken vaker betalingen van en aan mensen met een niet-westerse achtergrondonderzoek, komt omdat banken verplicht zijn om transacties vanuit of naar hoogrisicolanden uitgebreid te onderzoeken. Onder meer Afghanistan, Irak en Syrië staan op de lijst van hoogrisicolanden. “Nederlanders met een niet-westerse achtergrond doen vaker transacties met risicolanden want ze hebben daar vaak familie wonen”, licht een woordvoerder toe.

Lees verder >>


Bron: fiscaalvanmorgen | Klik hier voor het originele bericht