De cruciale denkfouten van de criticasters van het kapitalisme

De cruciale denkfouten van de criticasters van het kapitalisme

Er wordt tegenwoordig het nodige geschreven over alternatieven voor het kapitalistische systeem. Het zou niet meer voldoen, of sterker nog, het zou de wortel van alle kwaad zijn.

Blog Harry Geels

Vorige week overleed econoom Michael Jensen, die samen met William Meckling de meest geciteerde ‘corporate finance paper’ ooit schreef. Een paper die werd geroemd door zijn aanhangers, maar werd misbruikt door criticasters van het kapitalisme. Die criticasters maken drie denkfouten.

Er wordt tegenwoordig het nodige geschreven over alternatieven voor het kapitalistische systeem. Het zou niet meer voldoen, of sterker nog, het zou de wortel van alle kwaad zijn, oorzaak van zowel de ongelijkheid als de klimaatcrisis. Zo startte de Volkskrant enkele maanden geleden een reeks interviews met criticasters van het kapitalisme met als hoofdvraag: ‘Is er een alternatief voor het kapitalisme, of kan het zich aanpassen aan de behoeften van een nieuwe tijd?’ Op social media woedt ook een storm van ‘capitalism bashing’.

Er wordt het laatste jaar bijvoorbeeld regelmatig verwezen naar het Youtube-fimpje Life After Capitalism, waarin wordt beweerd dat mensen worden gebrainwashed door kapitalistische propaganda en dat kapitalisme louter groei en winst, ten koste van alles, zou najagen. Anti-kapitalisten hebben het verder al jaren gemunt op Michael Jensen. Zijn paper, geschreven samen met William Meckling, zou voor de ‘verspreiding van immorele winststrategieën [van grote bedrijven]’ hebben gezorgd.

 ‘Capitalism bashing’ is echter op los zand gebouwd en wel om drie hoofdredenen.

Lees verder >>