Beproefd platform onontbeerlijk voor adviseurs en aanbieders

Er is en er wordt veel gesproken en geschreven over de Wet Toekomst Pensioenen. Er zijn voorstanders en tegenstanders. Er is lof en er is kritiek. Er zijn adviezen en waarschuwingen. En ga zo maar door.

Naast vraagstukken als tijdigheid, evenwichtigheid, (data)kwaliteit en kosten houdt een aantal vragen alle kampen echter bezig:

  • Hoe stellen we de nieuwe regelingen vast?
  • Hoe informeren en begeleiden we werkgevers en werknemers?
  • Hoe leggen we vast hoe we tot keuzes zijn gekomen?
  • Hoe borgen we de eenduidigheid van data die we daarbij gebruiken?
  • Hoe faciliteren we de uitwisseling van data tussen betrokken partijen?

Het wetsvoorstel spreekt in dat kader onder andere van een communicatieplan en een transitieplan. Het communicatieplan is de verantwoordelijkheid van de aanbieders van pensioenproducten. Het transitieplan is de verantwoordelijkheid van de sociale partners. Zij zullen daarbij echter vooral leunen op hun adviseurs en/of hun aanbieders. 

Dit is een niet te onderschatten uitdaging voor deze partijen. Om deze partijen en uiteindelijk de eindklanten die zij dienen (werkgevers en hun werknemers) te faciliteren is een beproefd platform onontbeerlijk.

Bijdragen aan het faciliteren van adviseurs en aanbieders

Edwin Sier – Lead actuaris bij Pensioennavigator - zegt hierover: “In mijn optiek ligt daar een grote behoefte de komende periode: het faciliteren van adviseurs en aanbieders. Ik wil daar graag een bijdrage aan leveren. Terugkijkend op mijn vorige dienstverbanden kwam ik tot de conclusie dat ik de meeste energie heb gekregen van het ontwikkelen van hulpmiddelen om inzicht in pensioen te verschaffen voor doelgroepen die daarbij gebaat zijn en te adviseren hierover. Dit had ik eerder gedaan bij EY, Towers Perrin, Aon en Mercer.

Na mijn opdracht als directeur bestuursbureau bij Centraal Beheer APF ben ik mij gaan oriënteren op de mogelijkheden om dit soort werk weer op te pakken. Ik was blij verrast toen ik precies op dat moment een vacature van Pensioennavigator voorbij zag komen op www.actuaris.nl. Het moest kennelijk zo zijn.

Ik heb dan ook gelijk contact opgenomen met Pensioennavigator om de mogelijkheden voor samenwerking te bespreken. Dit waren heel fijne gesprekken waarbij ik merkte dat - afgezien van de aantrekkelijke inhoud van het werk - er sprake was van een goede klik tussen de twee eigenaren van Pensioennavigator en mij. Ik kreeg ook een goede indruk van het bedrijf, de mensen die daar werken en de missie die Pensioennavigator zichzelf heeft gesteld, namelijk hét pensioenadvies-, pensioenofferte- en vergelijkingsplatform van Nederland worden voor adviseurs en aanbieders, met name ten behoeve van de Wet Toekomst Pensioenen. Dit sprak mij heel erg aan en paste exact bij hetgeen waaraan ik zelf een bijdrage wilde leveren. Het feit dat er onlangs veel nieuwe collega’s waren begonnen, de bijzondere locatie (gebouw B.Amsterdam) en de kleinschaligheid van het bedrijf droegen nog meer bij aan het goede gevoel dat ik had.

Ik ben daarom per 1 januari 2023 begonnen als Lead Actuaris bij Pensioennavigator. In die rol combineer ik twee zaken die ik leuk vind. Enerzijds fungeer ik als brugfunctie tussen de pensioenuitvoerders en adviseurs en ons ontwikkelteam. Een soort accountmanager dus. Anderzijds help ik met het vormgeven van de functionele en rekentechnische specificaties om ons systeem aan te laten sluiten bij de wensen van de gebruikers en benodigde aanpassingen in het kader van de Wet Toekomst Pensioenen.

Een interessante combinatie van werkzaamheden die het werk heel afwisselend en uitdagend maken. Mooi om mee te maken is dat alle collega’s bijzonder enthousiast en gemotiveerd zijn om er met z’n allen een succes van te maken en de klanten zo goed mogelijk te bedienen. De combinatie van ontwikkelaars, dataspecialisten, juristen en pensioeninhoudelijke/actuariële expert en mensen met weinig tot veel werkervaring vormt een zeer diverse groep gedreven professionals. Het werken in een kleine organisatie met korte lijntjes zorgt ervoor dat zaken snel, efficiënt en effectief kunnen worden afgestemd en uitgevoerd. Het bruisende pand waarin we mogen werken is daarbij nog een extra pluspunt.

Ik kan dus stellen dat de praktijk uitwijst dat ik net zoveel plezier beleef aan het werken met deze collega’s, het platform en de afnemers daarvan als ik van tevoren had gehoopt en verwacht! Het kiezen voor werk dat je intrinsiek motiveert bij een kleinschalige en gedreven organisatie heeft voor mij dus nu al zijn waarde bewezen en is iets wat ik iedereen kan aanraden!”

Sluit je bij ons aan!

Wil jij ook een bijdrage leveren aan de behoefte van de markt om tot een gedegen implementatie van de Wet Toekomst Pensioenen te komen? Sluit je dan, net zoals de nieuwe collega’s dat onlangs hebben gedaan, bij ons aan! We hebben momenteel een mooie vacature voor een Actuaris/developer. Maar wij staan altijd open voor gesprekken met andere kandidaten op pensioen-, actuarieel-, beleggings-, of programmeergebied.