vergrootglas
Op zoek naar een baan?
Actueel en relevant

Sjoemelrentes kunnen niet meer

Bron: Blog Pelle van Vlijmen AAG FRM, partner Risk Advisory Deloitte - 07 januari 2019

In een tijd waar alles op marktwaarde is gebaseerd en transparant en toetsbaar moet zijn, is geen ruimte voor sjoemelgrootheden. Om onder andere dit sjoemelen in de financiële sector te lijf te gaan, is begin dit jaar Europese Benchmarkverordening geeffectueerd. Het doel van de verordening is de nauwkeurigheid en integriteit te waarborgen van indices die worden gebruikt als benchmarks. Voorbeelden van belangrijke rentebenchmarks zijn de Euribor en EONIA in Europa, maar ook de LIBOR in de UK. Alle drie hebben met elkaar gemeen dat ze vastgesteld worden op basis van rentes die banken elkaar in rekening brengen.

Omdat er tegenwoordig weinig geschikte transacties zijn in de interbancaire markt is het onzeker hoe representatief deze benchmarks zijn voor de onderliggende markt en de rentes die het moet weergeven. Zo is de publicatie van de Euribor rentes meestal afhankelijk van expert judgement in plaats van een geschikte set aan onderliggende transacties. Helaas werd expert judgement ook door de banken gebruikt om rentequotes af te geven die beter uitkwamen, met het LIBOR schandaal tot gevolg. Daarom is het gebruik van representatieve transacties voor het vaststellen van de rentes één van de belangrijkste elementen van de nieuwe verordening.

Lees verder >>

Wil je dit nieuwsbericht verder delen?
Contactgegevens

Careerguide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Careerguide heeft 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956
Linkedin    Twitter    Contact met Nienke Smit via WhatsApp   Linkedin    Twitter    Contact met Pieter Lammers via WhatsApp