Vacatures in Financiën

Het arbeidsrecht kleurt groen

Bron: SDU.nl - 13 mei 2023
In dit artikel van Eline Snijders (NautaDutilh NV) en Margot Hoving (Workx Advocaten BV) wordt beschreven hoe het arbeidsrecht steeds meer aandacht besteedt aan duurzaamheid. Er wordt ingegaan op verschillende aspecten, zoals het recht op thuiswerken, de verplichting tot energiebesparing voor werkgevers en het stimuleren van duurzaam woon-werkverkeer. Ook worden enkele interessante uitspraken en ontwikkelingen op dit gebied besproken.

Hoe kan het arbeidsrecht een rol  spelen bij het tegengaan van klimaatverandering?

Wanneer werkgevers groene arbeidsvoorwaarden willen introduceren, zullen de mogelijkheden tot het aanbieden arbeidsrechtelijk minder complex zijn, maar het risico zit in mogelijke ongelijke behandeling van werknemers. Het wijzigen van arbeidsvoorwaarden zal geen gemakkelijke opgave zijn, maar is ook niet onmogelijk. Dit geldt voor zowel de werkgever als de werknemer. De werkgever heeft wat betreft het wijzigen van arbeidsvoorwaarden wel meer troeven in handen. Van de lessen uit het verleden hebben we geleerd dat de toetsing bij het wijzigen van arbeidsvoorwaarden uiteindelijk neerkomt op een belangenafweging, waarbij een goede motivering van essentieel belang is. 

Daarnaast kan een werknemer een beroep doen op een gewetensbezwaar om zijn werkzaamheden op een duurzamere manier uit te kunnen voeren. De werkgever moet in dat geval wel de werkzaamheden op een andere manier kunnen vormgeven. Pas als dat niet mogelijk is en het gaat om een onoverkomelijk gewetensbezwaar, zal de werkgever een redelijke grond hebben om de kantonrechter te verzoeken de arbeidsovereenkomst te ontbinden.

Als collectief kunnen werknemers in een ondernemingsraad enige invloed uitoefenen via het adviesrecht, het instemmingsrecht en de eigen zorgtaak.

Concluderend, de wereld om ons heen verandert in een hoog tempo. Het arbeidsrecht verandert wellicht niet in hetzelfde tempo mee, maar dat hoeft misschien ook niet. Alle troeven hebben we immers al in handen. We zullen de troeven van het arbeidsrecht alleen beter moeten inzetten.

Ga naar de longread op Sdu OpMaat >>

Wil je dit nieuwsbericht verder delen?
Contactgegevens

Careerguide

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: +31 36 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Careerguide heeft 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op of stuur hem in via dit formulier.