Whodunit?

Whodunit, een samentrekking van het Engelse ‘who has done it’, is een populair genre detectiveverhalen. De lezer krijgt kleine aanwijzingen waarmee men nog voor de officiële ontknoping kan achterhalen wie de dader is. Wie heeft het gedaan is ook in de verzekeringswereld voor regres specialisten de prangende vraag. Wie is er aansprakelijk, valt dat te bewijzen en kan op basis daarvan de schade worden verhaald?

‘Iedere zaak die wij onder handen krijgen, start vrijwel standaard met het ontkennen van aansprakelijkheid door de gedaagde partij. Zelfs als het er dik bovenop ligt, houdt men zich van de domme. Zo behandelde een collega van mij onlangs een brandschade voor een verzekeraar. Deze wilde de uitgekeerde schade graag verhalen op de dakdekker die in hun ogen de brand had veroorzaakt . Deze ontkende die dag in dat huis werkzaam te zijn geweest. Na enig speurwerk kwamen camerabeelden van die bewuste dag boven tafel met de dakdekker vol in actie. De zaak was daarna snel beklonken.’

Toedrachtsonderzoek Expert

Zaken die wij van onze klanten aangeleverd krijgen liggen vaak niet zo eenvoudig. Zo kreeg ik afgelopen week te maken met vochtschade bij het transport van een bulklading fosfaat. De vervoerder die we hierop aanspraken verwees naar de stuwadoor voor de aansprakelijkheid. Deze had met de grijper tijdens het lossen de bodem van het schip beschadigd. Er was een scheur ontstaan en daardoor vochtschade. Navraag bij collega’s leerde mij dat het vrij normaal is dat bij het lossen van het schip de bodem wordt geraakt en dat rijnaken hierop gebouwd zijn. Op basis daarvan hebben we een lokale Expert ingeschakeld die ter plekke poolshoogte is gaan nemen. Dat onderzoek wees uit dat er sprake was van achterstallig onderhoud waardoor we de rederij alsnog aansprakelijk konden stellen.’

Gelijk hebben is nog geen gelijk krijgen

‘In tegenstelling tot het strafrecht hoeven wij aansprakelijkheid (schuldvraag) slechts voldoende aannemelijk te maken, zoals in het voorbeeld van de vochtschade. Op basis van het dossier bepalen wij zelf wat de mate van aansprakelijkheid is. In de praktijk volgt daarover veelal een discussie met de wederpartij. Dat gaat op basis van argumenten al dan niet ondersteund met aanvullend bewijsmateriaal. Als je er van overtuigd bent dat je in je gelijk staat is het de uitdaging om de discussie die ontstaat naar je toe te trekken. Want gelijk hebben is nog geen gelijk krijgen. Daarvoor zul je niet alleen juridisch maar ook verbaal of met een vlotte pen alles uit de kast moeten trekken. Dat maakt dit vak zo leuk!

Binnen Sedgwick werk ik in een team met 5 Regres Experts verdeeld over de diverse kantoren. Samen bedienen we, ieder vanuit een eigen specialisme, alle vakgebieden (transport, property, loon- en kabelschades). Wil jij je juridische kennis aanwenden om voor onze klanten uit te zoeken whodunit, dan komen we graag met je in contact.