Vacatures in Financiën

Voorkomen dat het mis gaat.

Interview met Vincent Aussems - toezichthouder DNB

"Toezicht houden doe je niet alleen. Vanuit disciplinaire teams bekijken wij de verrichtingen van de middelgrote banken. Als toezichthouder word je omringd door specialisten op het terrein van bijvoorbeeld governance, risk management, IT en juridische zaken. Als spin in het web is het daarbij de kunst om je niet te verliezen in de details. Je moet het overzicht behouden en ingrijpen op die activiteiten die uiteindelijk de financiële stabiliteit of de belangen van spaarders kunnen bedreigen."

"Ik heb een achtergrond als internal auditor. In vergelijking met die rol kijk ik nu veel meer vooruit. Al onze activiteiten zijn er op gericht om te voorkomen dat een bank in moeilijkheden komt. Vanuit dat perspectief is het dan ook minder interessant om achteraf lang stil te staan bij de vraag waarom iets is misgegaan. De nadruk ligt vooral op de vraag hoe het management kan voorkomen dat het mis zal gaan. Dat is de kern van toezicht houden: organisaties in beweging krijgen als zich te grote risico´s aandienen. En dan het liefst zonder de formele dwangmiddelen die ons ter beschikking staan.

Onze gesprekspartners zijn o.a. directies en raden van bestuur van middelgrote banken. Op dit niveau is het uitermate boeiend om je invloed als toezichthouder op een positieve manier te laten gelden. Zonder op de stoel van de bestuurder te gaan zitten, zorg je er voor dat risico´s op juiste waarde worden ingeschat.

Als toezichthouder krijg je te maken met alle risico gebieden van een bank. Dat loopt uiteen van financiële risico´s tot gedrag & cultuur en van strategie tot cyber risico´s. Het ene moment beoordelen we bijvoorbeeld het huidige risicoprofiel van de bank, het andere moment bespreken we het beoogde toekomstige verdienmodel. Het kan echter ook maar zo zijn dat de actualiteit van de dag, bijvoorbeeld de onrust op de Chinese financiële markten, ons dwingt uit te zoeken wat de impact er van is op de instellingen waar wij toezicht op houden. Die dynamiek typeert onze afdeling en maakt het werk tegelijkertijd zo boeiend."

Lees meer over de mogelijkheden binnen DNB.

Wil je dit interview verder delen?
Geplaatst op 01 augustus 2018
Contactgegevens

Careerguide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Careerguide heeft 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op of stuur hem in via dit formulier.