Vacatures in Financiën

Vanuit de cijfers verandering aansturen

Interview met Sietske van Leeuwerden - Business Controller, SVB Sociale Verzekeringsbank

‘Maandelijks zorgen wij dat ruim 5,7 miljoen Nederlanders krijgen waar ze recht op hebben. We voeren verschillende wetten en regelingen uit als het gaat om sociale zekerheid. Voorbeelden daarvan zijn de AOW, kinderbijslag en het Persoonsgebonden budget (PGB). Een serieuze verantwoordelijkheid waarbij we niet alleen de regels van de wet volgen maar ook kijken naar de impact hiervan op het leven van mensen. Als organisatie vragen we ons steeds af: ‘Past onze uitvoering wel bij de bedoeling van de wet?’. Daarin worden keuzes gemaakt en beleid uitgezet. Als Business Controller hou ik het management scherp op de vertaling van die strategie naar de dagelijkse praktijk. Zijn we op een effectieve manier met de juiste zaken bezig en halen we op die manier onze doelen? Daarmee ligt de focus van mijn werk heel sterk op het verbeteren van de organisatie. Een boeiende en uitdagende rol om zo vanuit de cijfers verandering in gang te zetten.’

Sietske van Leeuwerden studeerde Rechten aan de Radboud Universiteit. In oriëntatie op haar loopbaan ging ze via een uitzendbureau aan de slag bij SVB. Daar kreeg ze kans om zich verder te ontwikkelen en verdween haar ambitie om advocaat te worden naar de achtergrond. ‘SVB bleek een superfijne organisatie waar ik er werkende wijs bovendien achter kwam dat mijn voorkeur toch meer uitgaat naar cijfers en interpretatie daarvan/analyse. Toen ik dan ook de kans kreeg de switch te maken naar Business Control, was de keus snel gemaakt. Mijn eerste ervaringen daarmee deed ik op binnen de Dienstverlening PGB, de unit waar ik tot dan toe werkte. Eind 2018 werd ik Business Controller DZW en sinds juni 2021 ben ik als Business Controller de business partner van de directie Bedrijfsvoering met als aandachtsgebied de directies HR en Finance & Control.’

Boodschapper versus Eigenaarschap

Wat het werk zo leuk maakt is dat je met veel mensen in de organisatie contact hebt en samen er voor wilt zorgen dat de doelen worden bereikt. Zo is een van de speerpunten van HR het ontwikkelen van alle medewerkers. Een mooi uitgangspunt, maar je moet die ambitie wel handen en voeten geven. Samen met het management team heb ik een dashboard ontwikkeld waarin data van SVB en Archipel Academy samen komen. Hiermee houden we onszelf scherp en zorgen we ervoor dat de juiste acties worden ondernemen.

‘Sietske samen met collega Hsueh Hwen Ireland, Business Controller’

Sietske samen met collega Hsueh Hwen Ireland, Business Controller’

Vanuit mijn rol leg ik vaak gevraagd en ongevraagd de vinger op de zere plek. Als boodschapper van het nieuws word je bijna automatisch betrokken bij de oplossing. Erg leuk natuurlijk, maar ik heb wel moeten leren dat ik daarin ondersteunend ben en het eigenaarschap van het probleem elders ligt. Mijn rol is dat ik het management uitdaag, doe aan fact checking, inzichtelijk maak waar we staan en hen aanspoor verantwoordelijkheid te nemen voor de realisatie van de doelen die we willen bereiken.

Relevantie

SVB vervult een cruciale rol in de uitvoering van het Nederlandse sociale zekerheidsstelsel. Dat geeft een extra dimensie aan mijn werk omdat je weet hoeveel mensen afhankelijk zijn van onze dienstverlening. Dat gevoel wordt binnen de organisatie breed gedragen. Samen gaan we ervoor en we helpen elkaar waar kan. Tevreden burgers is het doel en dat bereiken we allen door onszelf, het team en de organisatie steeds beter te maken.

Wil jij vanuit Finance & Control hier ook een bijdrage aan leveren lees dan meer over de mogelijkheden binnen SVB.

Business Controller

Business Controller IT

 

 

Wil je dit interview verder delen?
Geplaatst op 01 november 2022
Contactgegevens

Careerguide

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: +31 36 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Careerguide heeft 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op of stuur hem in via dit formulier.