Vacatures in Financiën

Van spreadsheets naar actie

Interview met Arjanne Creemers - CFO bij de Rabobank

Mensen vragen me weleens of het leuk is om bij een bank te werken en het enige wat ik kan zeggen is: absoluut! In 2002 werkte ik bij de Rabobank op inhuurbasis aan een aantal projecten die ik graag wilde afmaken. Toen ben ik overgestapt en tot nu toe heb ik daar totaal geen spijt van. Er gebeurt echt heel veel in de bankenwereld. We zitten middenin de digitalisering, met alle gevolgen van dien voor de organisatie en onze commerciële doelen. Klanten zijn steeds minder bereid om voor diensten te betalen, dus de vraag is: welke goede producten kunnen we bieden waarmee we tegelijk geld blijven verdienen? Vroeger deden we veel op gevoel, maar tegenwoordig werken we steeds meer data-driven. We kijken terug en met die kennis proberen we zoveel mogelijk geautomatiseerd vooruit te kijken, predictive analytics dus. Via scenario’s brengen we de verschillende opties in kaart, met een hoofdrol voor de financiële kant daarvan. De Rabobank heeft een breed aanbod aan producten en heel veel verschillende typen klanten, niet echt mainstream only. Dat maakt het allemaal complexer, maar het is tegelijk razend interessant.

Iedereen scherp houden
Wat ik als Chief Financial Officer zo leuk vind, is dat control het totale overzicht heeft. De Rabobank is een gigantisch bedrijf en wij zien en weten heel veel. Vaak zijn we als een van de eersten van ontwikkelingen op de hoogte en kunnen en willen we zo de verbinding leggen tussen de verschillende eenheden. Dus als we vergaand gaan digitaliseren vragen we ons niet alleen af wat dat voor onze klanten betekent, maar ook voor de binnenkant van het bedrijf. We gebruiken onze kennis vooral om goede adviezen te kunnen geven, samenwerking te stimuleren en kansen te signaleren. En ja, ook om iedereen scherp te houden op kosten en opbrengsten, want het gaat uiteindelijk om commercieel succes. Ik vind het jammer dat control een beetje een imagoprobleem heeft, alsof daar alleen maar saaie types werken die vooral in modellen denken. Die types hebben we wel en als je modellen geweldig vindt kan dat gewoon, maar je hoeft niet de allerbeste rekenaar te zijn om dit werk te doen. Je moet lef hebben, in staat zijn om de vertaalslag van spreadsheets naar acties te maken en vooral een hele goede adviseur zijn. Daarnaast moet je kunnen luisteren, vragen stellen die best mogen schuren en zorgen dat je mensen aan het denken en handelen zet: ‘Dit zijn de cijfers, wat is het verhaal erachter en wat gaan we doen?’ Zelf laat ik me daarbij echt niet beperken tot de financiën; ook over onderwerpen als kwaliteit of medewerkerstevredenheid praat ik in het MT gewoon mee.

Gedreven en gefascineerd
Ik ben een vrouwelijke CFO in een mannenwereld. De bankenwereld is sowieso een behoorlijke mannenwereld. Zelf wil ik graag meer vrouwen in mijn team. We moeten niet allemaal haantjes zijn en vrouwen zijn vaak wat beter in het leggen van verbinding. Het is echt jammer dat vrouwen het lastig vinden om een goede rol voor zichzelf te zien in deze wereld. Of denken dat de Rabobank niet op hen zit te wachten. Dat zitten we wel! Zolang je maar gedreven wordt door de vraag: doen we de goede dingen en doen we de dingen goed? Als je niet bang bent om soms gewoon ergens mee te beginnen pas je hier heel goed. Helemaal als je gefascineerd bent door de vraag hoe een organisatie als de Rabobank de omslag maakt van een traditionele bank naar een moderne, digitale dienstverlener. Ik zie geen enkele reden waarom vrouwen zichzelf zoiets niet zouden gunnen. Als je naar mij of de dames in onze Groepsdirectie kijkt, zie je vrouwen die de Rabobank echt een stukje beter willen maken. En daar ook de ruimte voor krijgen. Vragen stellen mag hier altijd, je kunt heel veel kanten op zolang je initiatief en nieuwsgierigheid toont. En als je graag ‘onder ons’ wilt zijn kun je je aansluiten bij RaboWomen, ons vrouwennetwerk. Daar helpen we elkaar, soms om meer lef te hebben, maar we wisselen vooral heel veel inhoudelijke informatie uit. Het zijn interessante, laagdrempelige bijeenkomsten en het gaat vooral over werkgerelateerde dingen.

We challenge where necessary, we contribute where possible. Dat is onze ambitie als control. En alle vrouwen die zich afvragen of ze het werken bij de Rabobank wel aankunnen, zouden net als Pippi Langkous tegen zichzelf moeten zeggen: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.’ 

Wil je dit interview verder delen?
Geplaatst op 06 juli 2018
Contactgegevens

Careerguide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Careerguide heeft 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956