vergrootglas
Op zoek naar een baan?
Actueel en relevant

Samen met de business zorgen voor een gezonde kredietportefeuille

Interview met Joris Cloostermans - Risk Strategy Analyst ABN AMRO

‘Samen met de business zorgen voor een gezonde kredietportefeuille, daar streven we naar. Door wet- en regelgeving te vertalen in een zo concreet en duidelijk mogelijk beleid en tools aan te reiken in de vorm van bijvoorbeeld credit risk modellen. Maar belangrijker nog is het onze rol om de organisatie scherp te houden op risico’s door vragen te stellen, de discussie aan te gaan en daar waar nodig eisend te zijn.’

Joris Cloostermans studeerde Financial Engineering & Management aan de Universiteit Twente. Hij begon zijn loopbaan op de afdeling Credit Risk Modelling maar maakt nu deel uit van het 1e lijns credit riskteam van ABN AMRO Commercial Banking. ‘Modellen maken is één, ze goed aan laten sluiten op de praktijk is een heel ander verhaal. Daarin spelen wij een cruciale rol door de brug te slaan tussen de techniek, data en het klantenbestand. De diversiteit aan klanten die Commercial Banking bedient is enorm. De kunst is om op zoek te gaan naar homogene groepen die vergelijkbaar gedrag vertonen ten aanzien van risico’s. Neem het liquiditeitsrisico, om daar zicht op te krijgen hoef je voor een kleine onderneming alleen maar het saldo van de bankrekening te volgen. Grote ondernemingen daarentegen beschikken vaak over verschillende rekeningen bij verschillende banken in meerdere landen. Dat vraagt om een andere aanpak om de verschillende factoren voor het risico te monitoren.’

Credit Risk Modellen op de schop
‘We maken niet alleen modellen om de Relatie Managers te ondersteunen in het acceptatie en beheerproces. Ook vanuit de toezichthouder wordt ons om inzicht gevraagd. Het leidt tot 3 verschillende modellen (Probability of Default, Loss given default en Exposure at default). Dat maakt het geheel best complex. Op dit moment werken we met zo’n 35 verschillende modellen. Het is onze ambitie om daar een efficiency slag in te maken. Met de kennis van nu gaan we het credit management opnieuw inrichten en hopen zo het aantal modellen terug te kunnen brengen naar circa 20. Dat wordt een enorm uitdagende puzzel.’

Regelgeving
De komende jaren komt er nog heel veel regelgeving op ons af. Aan ons de taak om dit op een zodanige wijze te implementeren dat het werkbaar blijft. De klant en de business moeten hier zo min mogelijk door geraakt worden. Dat vergt veel afstemming met de diverse partijen. Juist dat aspect maakt het werk van 1e lijns credit risk manager zo interessant. Je krijgt te maken met alle onderdelen van bankieren en zoekt voortdurend naar de juiste balans tussen ondernemerschap, regelgeving en een gezonde kredietportefeuille.

Sta jij stevig in je schoenen en denk je vanuit je kwantitatieve achtergrond een rol van betekenis te kunnen spelen in dit proces, dan komen we graag met je in gesprek.

Lees meer over de rol van Commercial Banking Quantitative Credit Risk Analyst Model Expert of Credit Risk Manager

Lees meer over de mogelijkheden binnenABN AMRO Risk Management

Wil je dit interview verder delen?
Geplaatst op: 28-8-2019
Contactgegevens

Careerguide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Careerguide heeft 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956
             
×

Wil je ons helpen onze sites te verbeteren?

CareerGuide en haar niche vacaturesites bestaan alweer bijna 20 jaar. In die jaren zijn we meegegroeid met de digitale ontwikkelingen en de wensen van onze bezoekers.

Om nog beter inzicht te krijgen in de (toekomstige) wensen en behoeftes van onze bezoekers, hebben we een enquete opgesteld. Want goed genoeg is ons niet goed genoeg, we willen graag de toekomst een stap voor zijn! Wil je ons hiermee helpen door onderstaande enquete in te vullen?

>> Ga naar de enquete

Het onderzoek zal ongeveer 5 minuten van je tijd in beslag nemen. Er zal betrouwbaar met je gegevens worden omgegaan en de resultaten worden geheel anoniem verwerkt.