vergrootglas
Op zoek naar een baan?
Actueel en relevant

We lopen al ver vooruit, maar er zijn nog veel grote stappen te maken

Interview met Richard van Liessum - Chapter Lead bij Infra NL ING

Richard is sinds ING’s overgang naar de agile manier van werken Chapter Lead bij Infra NL, naast DevOps engineer in de squad Standard Virtualization & Custom Hardware.

“Waar voorheen IT ondersteunend was aan de bedrijfsprocessen, staat technologie sinds enkele jaren centraal bij ING. We zijn steeds meer een techbedrijf geworden dat bankproducten levert, met een echte engineering cultuur. Dat geldt ook voor Infra NL, mijn werkterrein. Wij zijn de afdeling die alles levert wat nodig is om de applicaties van de bank te kunnen hosten.

Hoger technisch niveau
Ik heb altijd in infra gewerkt, specifiek in network security. Vóór mijn huidige functie hield ik me vooral bezig met network security architecture en engineering. In die functie coachte ik ook altijd al mensen. Ik vind het heel leuk om teams te begeleiden en verder te helpen, om een team en daarmee de bank naar een hoger technisch niveau te tillen. Maar ik wil ook graag zelf engineeren. Precies die combinatie vind ik in mijn huidige baan.

De beste engineers
Mijn chapter is ‘Network’, een lekker concreet, technisch onderwerp. De chapterleden zijn zonder uitzondering engineers en werkzaam in squads zoals External Networks, Data Center Network, Network Services en NLWAN. Samen zijn ze verantwoordelijk voor de netwerken in datacenters en bankkantoren. Een chapter is bedoeld om kennis optimaal te ontwikkelen en te delen. We willen de beste engineers op het gebied van netwerken zijn. Mijn rol is faciliterend en verbindend: ik help de chapterleden om hun competenties verder uit te bouwen en houd een vinger aan de pols bij wat zij nodig hebben om nog beter te worden, als team en individueel. Ik attendeer ze op markttrends maar hoe zij deze vertalen naar hun eigen werk, dat is aan de engineers zelf. En ik initieer nieuwe initiatieven. Pas heb ik samen met een andere Chapter Lead nog een nieuwe ‘guild’ opgestart rondom API’s. Dat is een vrijwillige community waar we kennisdeling en best practices willen stimuleren. We delen kennis ook tijdens demo-meetings, waar de verschillende squads hun werk laten zien zodat anderen daarvan kunnen leren.

Nieuwsgierig blijven
Het werk van Chapter Lead beslaat ongeveer 40 procent van mijn tijd. De rest van de tijd ben ik DevOps engineer in de squad Standard Virtualization & Custom Hardware, ook bekend als Squad vTech. Mijn squad houdt zich specifiek bezig met onze private cloud. De wisselwerking tussen het engineering werk en mijn rol als Chapter Lead is interessant. Ik zorg dat ik zelf goed bijblijf op technisch gebied en dat zie ik ook graag bij de mensen met wie ik samenwerk. Dat vergt tijd en energie, want veel verandert heel snel. Dus lees ik veel, luister ik podcasts, kijk ik filmpjes op YouTube en ga ik naar meetups en hackathons, binnen mijn vakgebied en daarbuiten. Nieuwsgierig blijven is belangrijk! En met wat ik oppik motiveer ik mijn chapterleden en iedereen die het wil horen.

Virtuele squad
Binnen Infra gebeurt veel. We groeien meer en meer toe naar de wereld van software development. Open source gebaseerde oplossingen zijn steeds vaker de basis in networking. Infrastructuur configureer je niet meer met commando’s of een webinterface maar met abstracties. We maken gebruik van dezelfde continuous delivery pipeline als onze applicatie-ontwikkelaars. Een paar jaar geleden is de ING Private Cloud ontwikkeld, collega’s kunnen daar zelf volautomatisch diensten aanvragen. Dit soort omgevingen vragen het uiterste aan creativiteit en vakmanschap van engineers. We gaan starten met containerization én we werken steeds meer internationaal in virtuele squads, met collega engineers van ING in Polen, Duitsland, België, Spanje en Italië. Een hoop spannende ontwikkelingen die volop uitdaging bieden voor technisch goed onderlegde, creatieve DevOps engineers. We lopen al ver vooruit met technologie en software maar er zijn nog veel grote stappen te maken en mooie resultaten te behalen!”

Wil je dit interview verder delen?
Geplaatst op: 26-3-2019
Contactgegevens

Careerguide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Careerguide heeft 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956
Linkedin    Twitter    Contact met Nienke Smit via WhatsApp   Linkedin    Twitter    Contact met Pieter Lammers via WhatsApp