Nieuwe rollen voor de Actuaris, wat heeft de toekomst in het verschiet?
Interview met René van Pul,Jurjen Boog en Peter Plat - Deloitte
De rol van de actuaris verandert en biedt tal van kansen om de toegevoegde waarde van actuarissen in de eerste- en tweedelijns functies te onderstrepen en zelfs verder te vergroten. Traditioneel hebben actuarissen een centrale rol gespeeld binnen productontwikkeling, pricing, reserving en capital modelling bij verzekeraars. Hoewel deze gebieden voor een actuaris actueel zullen blijven, voorzien we dat nieuwe, interessante mogelijkheden zich zullen gaan voordoen voor actuarissen door de ontwikkelingen in de (her)verzekeringswereld.
InsurTech en technologie
Verzekeraars ontdekken steeds meer de toegevoegde waarde van InsurTechs en het creëren van ecosystemen. De beschikbaarheid van nieuwe technologieën stuwt de innovatie binnen (her)verzekeraars, waardoor ze steeds beter gebruik kunnen maken van geavanceerdere en complexere modellen. Daarnaast zien we dat (her)verzekeraars meer en uitgebreidere (indirecte) data tot hun beschikking hebben dan ooit. Door hun begrip van data, modellen en de verzekeringsindustrie kunnen actuariële professionals een brug vormen tussen de data scientists, de finance functie en actuariële afdelingen. We verwachten dan ook dat, op korte termijn, de actuaris nog meer wordt ingezet om samen met data scientists de datakwaliteit bij verzekeraars te verbeteren. Zo kunnen (her)verzekeraars uitgebreidere analyses toepassen om zo meer inzicht te verkrijgen in de ontwikkelingen in hun portefeuille.
De ongeëvenaard snelle ontwikkeling van nieuwe technologieën leidt ook tot nieuwe type risico’s voor (her)verzekeraars. Cyber risico staat hoog op de agenda van bestuurders, dankzij de complexiteit, verwevenheid en impact. Ten tweede zien we trendbreuken ontstaan tussen historische data en verwachte toekomstige ontwikkelingen. Het gebrek aan data om modellen te kalibreren leidt tot onzekerheid. Het geschatte risico kan immers afwijken van het daadwerkelijke onderliggende risico. Daarnaast spreken we met onze klanten vaak over de betrouwbaarheid en keuzes bij het inzetten van robotics en artificial intelligence. De actuaris kan ethische vraagstukken met een technisch inzicht verbinden en (her)verzekeraars helpen om responsible business te blijven voeren, en risico’s accuraat te identificeren, monitoren en kwantificeren.
Solvency II en IFRS 17
Actuarissen zullen zich weer bezighouden met Solvency II, nu EIOPA de voorbereidingen treft voor de review in 2020. Naast het uitvoeren van de huidige rapportage- en overige verplichtingen om te voldoen aan de regelgeving, zullen (her)verzekeraars impact assessments moeten laten uitvoeren op de voorgestelde wijzigingen. Actuarissen zijn verder van grote toegevoegde waarde bij het samenbrengen van de resultaten onder Solvency II en IFRS 17, en het bepalen van de impacts.
Met de jaarwisseling komt ook de ingangsdatum van IFRS 17 dichterbij. (Her)verzekeraars voelen de druk om de implementatie en dry-runs af te ronden voor 2022. We zien dat er een sterkere samenwerking gevraagd wordt tussen actuarissen, finance en IT in vergelijking met de implementatie van Solvency II. De actuaris speelt een belangrijke rol bij de bepaling van de winstgevendheid van verzekeringscontracten door, onder andere, verklaring te geven bij technische resultaten onder IFRS.
Actuariaat in de tweede lijn
Naast de implementatie en dry-runs voor IFRS 17, zijn (her)verzekeraars druk bezig met de aansluiting van aannames, modelkeuzes en resultaten tussen Solvency II en IFRS 17. De actuaris kent beide waarderingsmethodologieën en kan hierdoor de (her)verzekeraar helpen bij het analyseren en verklaren van de resultaten en verschillen. Ook zien we veel automatisering bij de traditionele teams voor financiële accounting en actuariële reservering. De nadruk komt hierdoor steeds meer te liggen op de analyse van technische resultaten, performance van de verzekeringsportefeuille en het contact met de actuarissen in de tweede lijn. We verwachten dat de business control en management accounting teams de samenwerking met de actuaris en data scientists steeds verder brengen – of zelfs in hun team opnemen.
Actuariële functie houder
De AFH (en andere key function holders) zullen meer dan ooit in contact staan met de eerste lijn, door de implementatie van IFRS 17 en de voorgestelde wijzigingen in Solvency II. Wij verwachten dat de betrekking van de AFH in de impact assessment van veranderende regelgeving, de IFRS 17 implementatie en analyse van dry-runs zal leiden tot een versnelling van het begrip van de nieuwe balans en winst- en verliesrekening. Bijkomend voordeel is dat dit begrip resulteert in vernieuwde inzichten in de technische resultaten, en de onderliggende movements.
De toekomst van de actuaris
Het zijn interessante tijden voor de (her)verzekeringsindustrie. De traditionele actuaris ondergaat een transformatie, gestart door innovatie, veranderende regelgeving, gefaciliteerd door discussies tussen interne competenties en de wens om frequentere en diepgaandere analyses van het technisch resultaat te kunnen doen. De actuaris heeft historisch een sterke positie binnen (her)verzekeraars gehad door zijn sterke begrip van het samenspel tussen het verzekeringsbedrijf, data en modellen. Door het blijven ontwikkelen van de vaardigheden als samenwerker en vertaler van inzichten, en nieuwsgierigheid naar innovaties en nieuwe data en technieken blijft de actuaris ook in de toekomst een belangrijk onderdeel van het (her)verzekeringsbedrijf.
Jurjen Boog (Manager Actuarial & Insurance services), René van Pul (Manager Actuarial & Insurance services) en Peter Plat (Senior Manager Data & Reporting advisory)
Lees meer over de mogelijkheden binnen Deloitte
Wil je dit interview verder delen?
Geplaatst op 09 januari 2020