Vacatures in Financiën

Je wilt precies weten hoe het zit en haalt de onderste steen boven.

Interview met Anne Levering - Compliance Consultant bij ID Professionals

“Ik heb een passie voor genealogie. Het is een uit de hand gelopen liefhebberij die me inmiddels terug heeft gebracht naar 1600. Mijn meisjesnaam is van Gelder en ik ben reuze nieuwsgierig of er nog een lijntje ligt naar de graven en hertogen van Gelre. Ik vind het geweldig om uit te pluizen hoe het precies zit. Het is een zoektocht die verslavend werkt en me via aktes, familieberichten, bidprentjes, etc. meeneemt op een reis door de geschiedenis.”

Anne Levering is Compliance Consultant bij ID Professionals en werkt op dit moment als Transactiemonitoring Analist bij Rabobank. “Onderzoek doen naar financieel economische criminaliteit is eigenlijk net zo iets als genealogie. Je wilt precies weten hoe het zit en haalt de onderste steen boven om dat uitgezocht te krijgen. Zo’n onderzoek start als we transacties op een rekening tegenkomen die niet overeenkomen met het klantprofiel. Aardig voorbeeld daarvan zijn de witwaspraktijken en btw-fraude van een groep schroothandelaren. De zaak kwam aan het rollen omdat grote bedragen contant werden gestort en bovenmatig veel transacties via het buitenland liepen. Je gaat dan uitzoeken hoe dat precies zit, wat voor handel /activiteiten het betreft, hoe de organisatie in elkaar zit en of omzetcijfers overeenkomen met bankmutaties, export en betalingen daarmee overeenkomen., etc. Vanuit de data die ons ter beschikking stonden konden we er geen kloppend verhaal van maken en ook het overleg met de klant leidde niet tot een bevredigende verklaring. Uiteindelijk hebben we besloten om de situatie te melden bij de FIU.

Variatie en verandering

Na een rijke loopbaan als financial, met name in het debiteuren- en crediteurenbeheer, maakte Anne de overstap naar Compliance. “ID Professionals bood me de kans tot deze carrière switch. Ze hadden er alle vertrouwen in dat ik vanuit mijn ervaring de slag zou kunnen maken naar het werk van een Transactiemonitoring Analist. Mijn onderzoekende natuur en nieuwsgierigheid zijn een absolute pré, maar om succesvol te zijn in dit werk moet je vooral ook met verandering om kunnen gaan. Het vakgebied is namelijk zo sterk in beweging dat je daarin wel mee moet weten te gaan. De samenstelling van teams en afdelingen veranderen voortdurend, de eisen die de toezichthouder stelt leiden tot aanpassingen, de roep om efficiëntie is een zoektocht die je werk beïnvloed en de toepassing van nieuwe technologieën hebben hun impact. Werken binnen financial economic crime staat dan ook garant voor dynamiek en variatie. Het biedt veel kansen waarbij ik hoop op termijn de stap te kunnen maken naar onderzoeken die nog complexer, omvangrijker en diepgaander zijn.”

Lees meer over de rol van Transactiemonitoring Analist

Wil je dit interview verder delen?
Geplaatst op 07 september 2021
Contactgegevens

Careerguide

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: +31 36 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Careerguide heeft 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op of stuur hem in via dit formulier.