Vacatures in Financiën

Echte innovatie bereik je alleen als het ook mag mislukken

Interview met Tim Zendman - Innovation Lead bij MN

‘Twee jaar gelden is het MLab opgericht met als doel innovatieve experimenten binnen MN een grotere kans van slagen te geven. Dat doen we door teams uit de dagelijkse omgeving te halen en alle tijd en ruimte te bieden om de volledige focus op ontwikkeling te leggen. Het MLab richt zich op transformatie en disruptie met een nadrukkelijk accent op klantervaring, nieuwe technologie, productontwikkeling en efficiency. Vernieuwingen die we hiermee realiseren hebben een positieve impact op de pensioenen van onze deelnemers nu en in de toekomst.’

Tim Zendman is Innovation Lead binnen MN en geeft vorm aan het MLab. ‘Er zit binnen MN voldoende innovatiekracht, maar hoe ontsluit je dat? Onze ervaring uit het verleden was dat experimenten dood sloegen in de beslommeringen van alle dag. Goede ideeën en initiatieven van collega’s die een beter lot verdienden. Daar maken we ons als MLab hard voor. Met een klein team zijn we verantwoordelijk voor het genereren, selecteren en faciliteren van kansrijke experimenten.

Ontginnen innovatie potentieel

Soms worden innovatie experimenten kant en klaar door de organisatie aangedragen. Vaker nog nemen wij het initiatief om ze boven tafel te krijgen. Zo hebben we onlangs een webinar georganiseerd over de praktische mogelijkheden van Artificial Intelligence en Machine Learning. Daar deden meer dan 100 collega’s aan mee en het webinar is later nog eens door 200 anderen bekeken. Nu inventariseren we samen met de business welke ideeën dit heeft opgeleverd.

Op welke manier innovatieve experimenten ook bij ons binnen komen, wij zorgen dat ze kansrijk worden. Door ze af te bakenen, een sponsor te zoeken, teams samen te stellen en deze te coachen met in- en externe specialisten. Jaarlijks pakken we zo’n 10 experimenten op waarvan er 3 of 4 succesvol worden geïmplementeerd in de business. Want echte innovatie bereik je alleen als het ook mag mislukken!

Smart Research platform

Een sprekend voorbeeld van een succesvol innovatieproject is de ontwikkeling van een Smart Research platform voor MN Vermogensbeheer. Zij maken gebruik van verschillende aanbieders van research data. Ieder op z’n eigen platform, ieder met z’n eigen(aardige) gebruiksmogelijkheden. Gevolg hiervan was dat we ons beperkten tot een kleine groep providers en dat researchdata niet binnen de volle breedte van Vermogensbeheer beschikbaar was. Het is ons gelukt om één platform te bouwen waarop alle data centraal binnenkomt en slim doorzocht kan worden. Zo is alle data van 300 researchproviders nu voor alle medewerkers van Vermogensbeheer doorzoekbaar en helpen algoritmes om de meest relevante informatie boven tafel te krijgen. Voor ons, het MLab, is het project succesvol overgedragen aan de business en nu kan het daar verder ontwikkeld worden.

MLab

MN vindt het belangrijk dat iedereen de vrijheid krijgt om creatieve ideeën om te zetten in concrete plannen. Onze aanpak is wellicht wat onorthodox, maar inmiddels is ook bewezen dat het werkt. Dat geeft energie en het vertrouwen dat innovatie geen loze kreet hoeft te zijn.’

Lees meer over werken bij MN

Wil je dit interview verder delen?
Geplaatst op 20 januari 2021
Contactgegevens

Careerguide

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: +31 36 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Careerguide heeft 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op of stuur hem in via dit formulier.