vergrootglas
Op zoek naar een baan?
Actueel en relevant

Je treft zelden slechte mensen

Interview met Wies Wagenaar - Head of Conduct & Ethics bij ABN AMRO

Bron: De Compliance Officer - Compliance Instituut

Wies Wagenaar is sinds 2014 Head of Conduct & Ethics bij ABN AMRO. Haar team helpt bankmedewerkers het goede te doen. “Ondanks de waan van de dag en de druk van klanten, tijd, regelgeving... Niets ontslaat je van je verantwoording te varen op je eigen morele kompas.”

Je stelt je dat je goed moet nadenken over de inrichting van je organisatie. Zodanig dat iedereen zich in staat voelt het goede te doen. Hoe doe je dat?
“Niet door de hekken op te trekken en alles te controleren; dan neem je de verantwoordelijk heid en autonomie van medewerkers weg. Dan boezem je als organisatie angst in waardoor niemand meer durft te beslissen, omdat je overal je neus kunt stoten. In de bankensector is er zo veel wetgeving waardoor een stuk verantwoordelijkheid bij de mensen wordt weg genomen en de autonomie wordt beperkt. Dat verkleint de kans dat je op je eigen moraliteit vaart en maakt bang om een regel te missen. Daarnaast zie je dat mensen bínnen die regels grenzen zoeken. Dan wordt de discussie gevoerd over: mag dit wel of niet? Terwijl je eigenlijk moet discussiëren over het principe, het belangenconflict, het dilemma...”

Hoe kwam je als psycholoog in de bankwereld?
“De bank was vanuit KPMG een opdrachtgever van mij. Ik deed onderzoek naar kleine integriteitschendingen. De vraag van de bank was: wat is hier nu aan de hand? Is er sprake van ‘slechte mensen’? Ik wist uit ervaring, onderzoeken en theorieën dat het ’m in de context moest zitten. Pas als je het plaatje van die context compleet hebt, kun je snappen waarom mensen op bepaalde momenten keuzes maken die niet bij de dan geldende normen en waarden passen.”

Lees hier het volledige interview:

 

Wil je dit interview verder delen?
Geplaatst op: 28-3-2019
Contactgegevens

Careerguide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Careerguide heeft 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956
Linkedin    Twitter    Contact met Nienke Smit via WhatsApp   Linkedin    Twitter    Contact met Pieter Lammers via WhatsApp