Vacatures in Financiën

Hoe leveren Europese banken over 5 jaar hun data aan?

Interview met Ruben - Beleidsmedewerker statistiek

Kennismaking in Frankfurt

“Met een bitterbal en een biertje stond ik op de jaarlijkse Hollandse avond in Frankfurt. Ik werkte als statisticus bij het CBS, maar was twee jaar gedetacheerd bij de ECB en ook al aan het nadenken over mijn volgende carrièrestap. De HR-medewerker van DNB sprak me dus precies op het juiste moment aan. Tegen het einde van mijn detachering heb ik een open sollicitatie gestuurd waarop ik binnen één week reactie kreeg. DNB had een functie openstaan die nog niet online stond maar wel heel goed bij me zou kunnen passen.

Integratie en harmonisatie van data

Dat was de functie van beleidsmedewerker op het gebied van monetaire en bancaire statistieken. Mijn takenpakket is grofweg tweeledig. Allereerst houd ik me bezig met de integratie en harmonisatie van statistische informatie die banken regelmatig bij DNB moeten aanleveren. Daarnaast bereid ik ons managementteam voor op internationale vergaderingen door ze te voorzien van (beleids)informatie uit en over onze data. Ik zorg ervoor dat het op tijd en in een degelijk format wordt aangeleverd.

In de wereld van monetaire en bancaire data heb je aan de ene kant banken en andere monetaire financiële instellingen die cijfers moeten aanleveren en aan de andere kant de gebruikers die iets met die data willen doen. Denk aan een beleidseconoom die DNB-president Klaas Knot moet adviseren over de hoogte van de beleidsrente, de verwachtingen over de economische groei of het risicoprofiel van leningen. Ik kijk naar wat een gebruiker nodig heeft, wat de rapporteur daarvoor moet aanleveren en hoe dat allemaal op een zo effectief en efficiënt mogelijke manier kan, waarbij verschillende belangen tegen elkaar worden afgewogen. Gebruikers vragen tegenwoordig om meer data op gedetailleerder niveau, dus ik ben ook verantwoordelijk voor een stukje prioritering.

 Wil je een internationale detachering doen en past het binnen je carrièrepad? Vanuit DNB kun je de hele wereld over. 

Data op internationaal niveau

Integratie en harmonisatie van data gebeurt voornamelijk op internationaal niveau. Ik ben bijvoorbeeld nauw betrokken bij de ontwikkeling van het Integrated Reporting Framework (IReF) en de Banks’ Integrated Reporting Dictionary (BIRD). Deze twee projecten moeten ervoor zorgen dat banken in Europa hun data op vergelijkbare manier gaan organiseren en rapporteren zodat de kwaliteit van statistieken omhooggaat, de informatie-uitwisseling makkelijker wordt en de rapportagelasten voor banken worden beperkt. Voor deze projecten reis ik geregeld af naar Frankfurt of een van de andere lidstaten van de Europese Unie en werk ik ook veel samen met andere specialisten, zoals data-architecten en accountants. IReF en BIRD moeten in de loop van het komende decennium geïmplementeerd zijn; heel interessant om bezig te zijn met onderwerpen die in de toekomst een grote rol gaan spelen.

Statistieken delen

Als beleidsmedewerker schrijf ik ook statistische nieuwsberichten. Onlangs maakte ik er bijvoorbeeld een over de hypotheekverstrekking van banken voor dnb.nl/nieuws. Het aantal verkochte woningen is al een tijd aan het dalen. En dat zie je terug in de cijfers: de hypotheekverstrekking door banken neemt af. In het geval van dit nieuwsbericht ben ik op zoek gegaan naar een nieuwswaardig feit in onze data en heb ik dat vervolgens geprobeerd te duiden. Dat proberen we in begrijpelijke taal en met duidelijke grafieken te doen. Met nieuwsberichten en artikelen kunnen we onze gegevens met een breed publiek delen.”

Wil je dit interview verder delen?
Geplaatst op 24 april 2020
Contactgegevens

Careerguide

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: +31 36 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Careerguide heeft 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op of stuur hem in via dit formulier.