vergrootglas
Op zoek naar een baan?
Actueel en relevant

Bij cijfers hoort altijd een verhaal

Interview met Hans Duine - CFO van Pension New Business Nationale-Nederlanden

Cijfers hebben onmiskenbaar zijn grote interesse. Maar Hans Duine wil ook koers bepalen. Die uitdaging vindt hij in zijn nieuwe baan als CFO van Pension New Business, een onderdeel van Nationale-Nederlanden Leven.

Complexe materie snel doorgronden en slimme manieren vinden om daar voor de organisatie voordeel mee te behalen, dat noemt Hans Duine zijn handelsmerk. Overnames, fusies – hoe complexer, hoe leuker: “Dan kan ik mijn gevoel voor cijfers combineren met mijn ambitie om vanuit helikopterperspectief naar een onderwerp te kijken en zaken te combineren.”

Storytellen gaat je ook goed af, je won er zelfs een prijs voor.
“Dat was in mijn vorige functie als Investor Relations Officer (IRO) bij Delta Lloyd. Ons team ontving een award van de Nederlandse vereniging van IRO’s van beursgenoteerde bedrijven (NEVIR). Het ‘storytellen’ zat met name in het uitdragen van een consistente boodschap. In de (financiële) wereld heb je altijd te maken met onvoorziene gebeurtenissen. Volgens analisten en investeerders communiceerden wij daarover in heldere bewoordingen en brachten we betrouwbare en inzichtelijke analyses uit over de mogelijke financiële gevolgen. Dergelijke waardering is prettig natuurlijk, maar ook betrekkelijk.”

Na de overname van Delta Lloyd door Nationale-Nederlanden koos je voor een functie als CFO. Vanwaar die overstap?
“Ik ben destijds gevraagd voor het IR-team, maar na bijna acht jaar had ik zo ongeveer alles meegemaakt wat je op het vlak van Investor Relations voorbij kunt zien komen. Van een veelbesproken beursgang op het hoogtepunt van de kredietcrisis tot herplaatsing en conversie van aandelen, diverse wisselingen in het bestuur en uiteindelijk de overname door Nationale-Nederlanden. IRO’s staan in de first line of defence. Dat betekent dat ze figuurlijk gesproken de eerste klappen vanuit de buitenwereld opvangen. In de praktijk vulden mijn dagen zich voor een groot deel met reageren op de waan van de dag. Ik vloog de wereld over, maakte weken van zeventig uur plus. Het was tijd voor meer balans tussen werk en privé. De rol die ik nu heb, past daar goed bij. Een CFO richt zich meer op de langere termijn. Koers uitstippelen, bouwen, kijken waar we over drie jaar willen zijn met het bedrijf.”

Waar komt je liefde voor cijfers vandaan?
“Op mijn dertiende begon ik al met beleggen. Gewoon voor de lol. Tot schrik van mijn vader overigens, hij vond dat veel te risicovol. In school had ik weinig zin, maar over de rest van de wereld wilde ik alles weten. Complexe financiële vraagstukken oplossen leek me geweldig. Daarvoor moest je bij een bank of verzekeraar werken, had ik snel door. Al tijdens mijn studie ging ik die kant op en in mijn nieuwe baan keer ik weer terug naar finance, dat wilde ik graag.”

Uit het benchmarkonderzoek komen vijf typen CFO’s naar voren. De meeste deelnemers noemen zichzelf een storyteller. Welk type ben jij?
“Ik voel me het meest verwant met de lobbyist als tweede titel vanwege mijn achtergrond als IRO: data gebruiken om stakeholders te overtuigen. Ook trendwatcher past bij me. Bij Pension New Business ben ik gefocust op wat er op het gebied van pensioenen speelt. De actuele vraag is wat het nieuwe kabinet gaat doen. De flexibilisering van de arbeidsmarkt in combinatie met vergrijzing en structureel lagere renteniveaus moet zich uiteindelijk gaan vertalen in flexibilisering en individualisering van het pensioenstelsel. Wordt de oplossing gezocht in flexibel collectief of individueel?
Storytelling is wat mij betreft een kerncompetentie voor een CFO. Logisch dus, dat de meeste deelnemers zich daarin herkennen. Je krijgt de data op je scherm en het is jouw rol om daar een verhaal bij te vertellen. Als financieel bestuurder moet je in gewonemensentaal kunnen uitleggen aan de hele organisatie hoe het bedrijf ervoor staat. Cijfers en verhaal kunnen niet zonder elkaar.”

Hoe kijk je als CFO naar het pensioendossier in relatie tot werknemers van Nationale-Nederlanden?
“Voor de werknemers in Nederland zijn er twee pensioenfondsen met een onafhankelijk bestuur, een voor het voormalige Delta Lloyd en een voor de werknemers van Nationale-Nederlanden. De fondsen bepalen zelf voor hun deelnemers – in overleg met sociale partners en werkgever – het pensioenbeleid. Als een CFO direct verantwoordelijk zou zijn voor de pensioenpot zou die misschien het bedrijfsbelang zwaarder laten wegen of andere keuzes maken vanwege accountancyregelgeving. In deze constructie worden gebalanceerde keuzes gemaakt. Overigens wordt het pensioenbeleid bij Nationale-Nederlanden op groepsniveau geregeld, dat speelt zich buiten mijn blikveld af.”

Zie jij het pensioendossier als strategisch instrument?
“Voor werknemers staat pensioen niet bovenaan. Een werkgever oogst dan ook niet veel waardering met een gunstige regeling. Aan de andere kant vinden veel bedrijven goed werkgeverschap belangrijk en dan is een beperkte pensioenregeling slechte reclame. Maar als jouw bedrijf in een competitieve markt opereert, kun je je geen dure regeling veroorloven. Een goed werkgever zijn en op de kosten letten kan prima samengaan. Daar kun je op sturen en dat is een reden om toch goed naar het pensioendossier te kijken.”

Hoe verandert in jouw ogen de rol van de CFO?
“In het benchmarkrapport las ik dat de CFO steeds meer de tweede man gaat worden. In beursgenoteerde ondernemingen is dat denk ik al zo, op sommige dossiers zijn financiële bestuurders misschien zelfs leidend. Mijn gevoel zegt dat het ook bij niet-beursgenoteerde bedrijven die kant op gaat. Dat betekent dat CFO’s van meer markten thuis moeten zijn. Veel vakgenoten zijn doorgegroeid vanuit hoofd Boekhouding of een controlfunctie. Dan weet je alles van de inhoud, maar hoe ga je die aan niet-financials uitleggen en hoe zorg je dat je jezelf ook ontwikkelt op HR- en strategisch vlak? Daar ligt een kennisopgave voor CFO’s die allround strateeg willen zijn. Je komt niet weg met: de winst is gestegen, dus het gaat goed.”

Wil je dit interview verder delen?
Geplaatst op: 9-4-2018
Contactgegevens

Careerguide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Careerguide heeft 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956