Om een organisatie als de Volksbank te kunnen runnen heb je veel handen nodig. Handen die niet altijd die van de klant schudden. Handen die achter de schermen actief zijn en die het mogelijk maken om onze missie waar te maken. In deze aflevering van de Volksbank is powered by spreken we Bastiaan Reinink, werkzaam bij Market Risk Modelling.
Hoi Bastiaan, wat doe je precies bij de Volksbank?
Als modeller ben ik een soort instrumentenmaker van marktrisico-modellen. Wij maken de ‘tools’, waarmee anderen binnen de bank hun werk uitvoeren. Als voorbeeld werk ik momenteel aan het ‘Prepayment Optie’ model voor Balance Sheet Management. Hiervoor onderzoek ik de relatie tussen vervroegd aflossen op hypotheken en de toekomstige kasstroom van de Volksbank. Ontwikkelingen als toenemende huizenverkoop en de rentedaling of -stijging neem ik ook mee in dit model. Wij proberen dit in een statistisch model te vangen, zodat we de resultaten naar de toekomst door kunnen trekken. Vervolgens bepalen we welke opslag er op een hypotheekrente moet, zodat Balance Sheet Management de kosten van het risico op vervroegd aflossen kan afdekken. Voor dit werk moet je echt iets met cijfertjes hebben. Er lopen op onze afdeling vooral veel wiskundigen en econometristen rond.
Wat heb jij met Bankieren met de menselijke maat?
Voordat ik hier in dienst kwam solliciteerde ik bij meerdere organisaties. Eén van de doorslaggevende factoren om bij de Volksbank te werken was voor mij het duurzaamheidsbeleid. Ik merk heel duidelijk dat de 4 pijlers overal in de organisatie terugkomen. Er zijn veel bedrijven die zeggen maatschappelijke belangen voorop te stellen maar in de praktijk blijkt het tegenovergestelde vaak het geval. Wat onderaan de streep staat dat telt uiteindelijk.
Zit er ook menselijkheid in je modellen?
Ja, ook als modeller vraag ik me regelmatig af welke impact mijn beslissingen hebben op de maatschappij en onze klanten. De afdeling Credit Risk kijkt naar het risico dat een klant zijn hypotheek niet kan terugbetalen, wij kijken in onze modellen naar het risico dat de klant in de problemen komt.
Je hebt hiervoor in andere organisaties gewerkt. Wat is hier anders?
Wat mij opvalt binnen de organisatie is dat men daadwerkelijk naleeft wat men zegt. Er is een menselijke omgang tussen collega’s waarbij er ook nog eens ruimte is om elkaar aan te spreken. We geven het hier gewoon toe als dingen beter hadden gekund. Dat was bij mijn vorige werkgevers echt anders. Er is hier meer connectie tussen collega’s.
Als je één dag op de plek van Maurice zou zitten, wat zou je doen/veranderen?
Als ik op de plek van Maurice zou zitten, dan zou ik tegen iedere collega willen zeggen: Als jij een goed idee hebt, kostenbesparend of bevorderend voor BMM, probeer dit dan. Dit kan in de vorm van een experiment dat van beperkte duur is. Na een maand beslissen we of het idee goed uitpakt, zo niet dan stoppen we ermee. Als het wel werkt dan kunnen we dit ook eens bij andere afdelingen proberen.