vergrootglas
Op zoek naar een baan?
Actueel en relevant

2025: datagericht toezicht realiseren

Interview met Patrick de Neef - Chief Innovation Office Toezicht DNB

“Met slimme tools kunnen toezichthouders de minder zichtbare trends uit data halen en het gesprek aangaan met de instellingen.” Een gesprek met Patrick de Neef.

Patrick de Neef is onlangs benoemd tot kwartiermaker van het Chief Innovation Office Toezicht. Dit coördineert de uitvoering van de digitale strategie en speelt een leidende rol bij de besluitvorming en prioritering van innovatieprojecten binnen het toezichtdomein.

DNB gaat het toezicht meer digitaliseren en gebruikmaken van innovatieve toepassingen. Wat is de ambitie?
“We willen een goed inzicht in de technologische trends en de kansen en bedreigingen hiervan voor de sector, zodat we volledig op de hoogte zijn van wat er gaande is. Dit inzicht gebruiken we voor onze risicoanalyse van instellingen, zoals de beoordeling van het business model, én om betere tools te kunnen ontwikkelen om risico’s op te sporen.”

Verandert de interactie tussen toezicht en instellingen?
“Ja, de interactie met de instellingen wordt nog meer door data ondersteund. Instellingen hoeven ons straks minder ad hoc data te leveren. Want met nieuwe tools kunnen toezichthouders de beschikbare data intensiever gebruiken, veel meer data aan elkaar koppelen en daaruit signalen destilleren. En met de inzet van Artificial Intelligence zijn ook minder zichtbare trends op te sporen. Op basis van al die signalen kunnen toezichthouders nog meer risicogebaseerd het gesprek aangaan met de instellingen.”

Wat gaan de financiële instellingen hiervan verder merken?
“We willen informatie en best practices rond innovatie en de beheersing daarvan delen en samen nadenken over de thema’s. Zo zijn we in december 2018 gestart met rondetafelgesprekken over innovatie: daar gaan we vervolg aan geven. We willen horen waar de sector tegenaan loopt en waar we inefficiënties in het toezichtproces kunnen weghalen. Denk aan de informatie-uitwisseling: we willen niet meerdere keren dezelfde informatie vragen. Idee is om alle correspondentie en informatie tussen DNB en instelling te bundelen in één portal, zodat toezichthouders en instellingen dezelfde informatie altijd voorhanden hebben. Met zulke innovaties vergroten we de toegankelijkheid en transparantie voor de instellingen. We gaan nu onderzoeken welke mogelijkheden er hiervoor zijn.”

Wanneer wil DNB haar digitale ambitie realiseren?
“Dit jaar willen we de basis leggen. In 2020-2022 willen we het datagerichte toezicht realiseren. En in 2025 willen we een smart supervisor zijn: een toezichthouder die efficiënt en effectief gebruikmaakt van beschikbare data en die ondersteund wordt door proactieve risicosignalen dankzij machine learning. Dat maakt ons toezicht robuuster en efficiënter.”

Wil je dit interview verder delen?
Geplaatst op: 1-3-2019
Contactgegevens

Careerguide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Careerguide heeft 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956